Igra graničara – petkom poslije škole

Začinimo igru graničara i premjestimo ju na trampoline. Svakog petka u svibnju skoči, čučni, izmakni se i pobijedi u totalno super igri za male i velike.

Igra graničara izrazito je popularna među školarcima, može se igrati na otvorenom i u zatvorenom. Ima mnogo varijacija igre, ali svaka uključuje izbjegavanje lopte s kojom igrači suprotnog tima gađaju svoje protivnike. 

Naravno postoje i dvojbe oko ove igre. Neki učitelji potiču ovu igru jer je zabavna, dok neki tvrde da je za neku djecu ona – stresna. Čak se i neki stručnjaci slažu da graničar nikako ne bi trebao biti dio obrazovnog sustava i igrati se na satu tjelesnog odgoja, te ju svrstavaju u sferu bullyinga. 

Svaka igra ima pobjednike i gubitnike, to nam daje priliku za učenje vrlo važne životne lekcije: ne mogu svi pobijediti u svemu. Ponekad moramo znati prihvatiti poraz. No mi prvenstveno na igru graničara gledamo kao na odličnu priliku za zabavu, a u ovom slučaju zdravu tjelesnu aktivnost koja je djeci prijeko potrebna.

Igra graničara – izmakni se ako možeš!

Igra graničara na trampolinu? Zašto ne!

S ciljem upoznavanja djece s različitim oblicima sporta i timskih aktivnosti, naš stručni tim je otišao korak dalje i osmislio igru graničara ali na trampolinima. Podijeljeni na timove, svako dijete skače na jednom trampolinu, s ciljem izbjegavanja mekane lopte bačene od strane graničara protivničkog tima. U prvom planu svakako je podizanje razine motoričkih sposobnosti, koordinacije i refleksa, razvijanje pozitivnog odnosa prema sportu i tjelesnoj aktivnosti. 

Zabranjeno je gađanje u glavu, dopušteno je smijati se, skakati što više možeš i zabaviti se na najjače!

I, kako ti se čini? Dolaziš s ekipom?

Fun facts

Igra graničara prvi put se pojavila u Africi prije više od 200 godina. Naravno igra nije bila pitoma i sigurna kao danas. Umjesto mekih lopti, igrači su bacali kamenje na protivničku momčad, a pritom su branili i svoje suigrače koji su bili napadnuti. Vježba je trebala potaknuti timski rad kada su igrači krenuli u bitku s drugim plemenima.